Skrevet av Emne: Skeptisk til å åpne grotter i Rana for turisme: – Sikkerheten en utfordring  (Lest 924 ganger)

0 medlemmer og 1 gjest leser dette emnet.

Utlogget Rolf

  • Administrator
  • Heroisk medlem
  • *
  • Innlegg: 3 108
"Leder i Norsk Grotteforbund, Marek Vokac, mener det er fint at turistselskapet Visit Plura vil satse på grotteturisme, men mener at det er mange ting som må tenktes på før man sender folk inn i grotter.

Det finnes over 600 marmorgrotter med en lengde på over 100 meter i Norge. Hvis man teller alle grotter som er kortere, kan tallet være flere tusen, og hvert år oppdages fortsatt nye. De aller fleste grottene i Norge ligger i Nordland. I Rana alene kan det være mellom 200, og 250 grotter. Der er disse Visit Plura nå ønsker å markedsføre.

– Det finnes grotter som har fantastiske formasjoner, og disse er veldig sjeldne. Masseturismen har ingenting der inne å gjøre, det ville være fryktelig synd, forteller Vokac.

Han forteller videre at sikkerheten alltid vil være en utfordring i en grotte. Ettersom mange grotter har stått uberørt i over 100.000 år, vet man ikke hva den tåler.

– Grotter har også stor vitenskapelig verdi, når det blir trafikk i grottene, blir dette ødelagt, og verdien forsvinner, legger Vokac til.

Samtidig sier han at grotter som er besøkt i mange år, og hvor forskningsverdien er hentet ut, ikke tar skade av flere turister."

Les mer:

https://www.nrk.no/nordland/skeptisk-til-a-apne-grotter-i-rana-for-turisme_-_-sikkerheten-en-utfordring-1.14153734
"When I try to imagine a faultless love
Or the life to come, what I hear is the murmur
Of underground streams, what I see is a limestone landscape."
W.H. Auden, "In Praise of Limestone"