GROTTEGRUPPA

Utstyr og teknikk => Utstyr => Emne startet av: Erik på 01.09.2005 22:39

Tittel: Min rigg
Skrevet av: Erik01.09.2005 22:39
" jeg har hentet denne fra det tidligere forumet "Her er et eksempel på en personlig rigg basert på frosketeknikk, norske grotter (kjennetegnes med småstup på noen titalls meter) og tautykkelse på 10-11 mm, hvor hovedkriteriene er bruk av merkevarer (Petzl, Maillon) og relativt lav vekt og volum:
- Sittesele: Petzl Superavanti (C12, st. XS-L eller M-XL), pris 7-800 kr
- Noen spesielt tilpassete skrukarabinere:
2-3 stk Attache lock skrukarabin (M20), pris 170-200 kr per stk.
1 stk Maillon Delta i stål (P11), pris 70-80 kr. Dette er hovedkarabineren som binder sammen sittesele, taubrems og kuhale.
- Tang (liten Leatherman e.l.) slik at hovedkarabineren kan skrues skikkelig igjen.
- Dynamisk, kort kuhale: Petzl Spelegyca (C44, het tidligere Energyca), pris 2-300 kr.
- Brystklemme: Petzl Croll (B16), pris 400-450 kr
- Håndklemme: Petzl Basic (B18), pris 400-450 kr
- Selvbremsende taubrems: Petzl Grigri (D14), pris 7-800 kr
- En meget lett justerbar brystslynge: Petzl Huit Torse (C18), pris ca 300,- (vet ikke om denne er å få nå for tiden, men Petzls Serpentine C30 ligner)
- To fotslynger: Petzl Footcord fotslynge av tau (C48), pris ca 100,- per stk.
- Statisk taubit (f.eks. 8 eller 9 mm) på 2-3 meter som skal forbinde håndklemmen med hovedkarabineren.

Mange grottere har litt mer fokus på komfort i stedet for vekt/volum og foretrekker Ascension (B17 R eller L) fremfor Basic. Mange foretrekker også en større sittesele (f.eks Petzl Fractio C16), en annen brystslynge (Petzl Torse C26) eller bare en fotslynge. De aller fleste bruker heller ikke Grigri slik jeg gjør, - den vanligste grottedingsbomsen er og blir Petzl Stop (D09). Andre supplerer riggen sin med Petzl Patin (B02). Fotslynger lager man enkelt selv av 5-6 mm statisk tau. Grotting i utlandet kan medføre mye lengre stup (100 m, 200 m.) hvor jumareringen heller ikke medfører kontakt med fjellet, noe som gir grobunn for andre teknikker og annet utstyr.

Listen over inkluderte ikke ”Plan B” utstyr (hva gjør man hvis noe utstyr mistes/ødelegges). I tillegg til personlig utstyr kommer fellesutstyr som Maillon Go (P15) og andre karabinere, slyngebånd, tau, utstyr til å lage en enkel talje etc.

Kanskje andre kan fortelle hvordan sin personlige rigg ser ut?


_________________
Torstein
you never cave alone

Edit: Prioritert emnet
Tittel: Francis sin rigg
Skrevet av: Francis01.09.2005 22:47
Jeg har

-En Petzl sele (ute av produksjon)
-En D Maillion
-Kuhale av 9mm dynamisk tau med 2 stk *bent gate snaps* (vurderer  å skifte til skru men vi får se, med litt forsiktighet er dem som jeg har helt fine)
-Petzl Croll
-3m 20mm slynge tape som brystsele (eneste funksjon er å holde crollen oppe i rett posisjon)
-Petzl Ascension med fotløkke og sikkerhetstau i statisk 10mm tau
-Petzl Stop + Bremsekarabin i stål
-Petzl Pantin
-liten grottesekk som jeg henger på selen til å ha litt vann og en sjokolade i

Noe særlig mer enn dette er etter min menig ganske overflødig og unødvendig....skal forresten kjøpe meg en talje til redning/utstyrsheising...


Francis :)
Tittel: SV: Min rigg
Skrevet av: Erik15.09.2005 14:37
Er det forskjell på oppsettene av personlig utstyr i de forskjellige miljøer, er det noen som bruker backup på tauet i tillegg til stop/gri gri, eller stoler man fullt ut på taubremsen ene og alene..
Tittel: SV: Min rigg
Skrevet av: Thor Martin15.09.2005 18:10
jeg bruker ikke backup på tauet i tillegg til stop/gri gri.

jeg trives best med stop til vanlig grotting, fordi jeg er mest kjent med den.

i en arbeidssituvasjon er det ofte enklere å bruke en gri gri.

min rigg; sittesele, brystsele, leatherman, fløyte, senterkarabin, croll, håndklemme med fotløkke, tiblock, trinse, kuhale med tvistlock karabiner, 2 karabinere, hjelm med lykt og med redningsduk, ekstra batterier, ekstra lykt.
Tittel: SV: Min rigg
Skrevet av: Torstein15.09.2005 18:20
Bruker ikke backup på Grigri'en. En stund brukte jeg rack, med det ble så klumsete når man i tillegg måtte ha backup (prusik)

Det er forskjellige teknikker/utstyr ut fra type grotte/miljø/utstyrstilgang. Amerikansk rigging/klatring er noe annerledes enn europeisk, jf. forskjeller i bøkene "On Rope" (USA) og "Alpine Caving Techniques" (Frankrike).


Tittel: SV: Min rigg
Skrevet av: Erik15.09.2005 18:29
Min erfaring før grotter er fra mastearbeid, og der er det en selfølgelighet å ha ekstra sikring, enten i form av løpende fallsikring på primær tau, eller sekundert sikringstau.

Jeg er litt undret over at backup er lite utbredt i grottemiljøet, har kikket i litt ymse llitteratur og finner også der liten bruk av sikring.

Betyr dette at utstyret som brukes rett og slett er fail safe, eller er det en tradisjon som er nedarvet gjennom generasjoner.

Hvordan skiller de ulike miljøene verden over seg fra hverandre.
Tittel: SV: Min rigg
Skrevet av: Thor Martin15.09.2005 18:38
dette representerer min personlige mening men dersom vekt er viktig og klatringen er 1/10 av hele turen kan jeg unlate ganske mye ekstra sikkerhetsdippetutter, det kommer altså ann på turen.
Tittel: SV: Min rigg
Skrevet av: Torstein15.09.2005 20:45
Jeg har verken hørt om eller sett noen som bruker backup på Stop eller Grigri, ut over i en opplæringsfase/kurs. Jeg betrakter selve dingsbomsen som safe, omtrent som et skadefritt tau (ETT/SRT).

Et problem er faren for at grotteren i en akutt faresituasjon klemmer håndtaket på taubremsen slik at man raser nedover på tauet. Denne refleksbevegelsen (eller angstbevegelsen) er vanskelig å kontrollere. Derfor er noen taubremser konstruert slik at man låser i en situasjon som ikke samsvarer med refleksbevegelsen, hvorav noen virker, mens andre kanskje ikke gjør det. F.eks. åpner Antec utelukkende "midt på". Imidlertid fungerte den ikke da vi prøvde den under jorden - man står bom fast selv om Antek skal brukes på 11 mm.
Tittel: SV: Min rigg
Skrevet av: Erik15.09.2005 21:10
Spennede å høre de ulike løsninger, og tilliten til utstyret, nå er vel forsåvidt både gri gri og stop et velprøvd verktøy, men er historikken til disse helt skadefri, er det noen som kjenner til mekaniske feil på disse.

For å bringe ting helt på det rene fra mitt ståsted, så er ikke mitt innlegg kritisk rettet til noen som helst løsninger, eller meninger, jeg mener enhver er sitt eget ansvar bevist.

Men det er veldig spennede å høre sikkerhets filosofien bak utstyrt man bruker.

Når det gjelder meg personlig så har jeg en fallblokker som backup på min rapellbrems, ikke tar den store plassen, ikke er den i veien.

Har noen her kjennskap til hva som brukes i andre miljøer / andre land, kjører de fleste det samme oppsettet, eller er det andre tanker og utstyrs konfigurasjoner på banen
Tittel: SV: Min rigg
Skrevet av: Francis15.09.2005 23:06
Sitat
En stund brukte jeg rack, med det ble så klumsete når man i tillegg måtte ha backup (prusik)

Har aldri sett noen bruke backup på rack, den kan jo låses helt av den og på en lignende måte som stopen (mener da ikke med håndtaket men med tauet)

Sitat
personlig så har jeg en fallblokker som backup på min rapellbrems, ikke tar den store plassen, ikke er den i veien.

Det er jo en ekstra ting å flytet på ved passering av mellomforankringer

Sitat
, men er historikken til disse helt skadefri, er det noen som kjenner til mekaniske feil på disse.

De aller fleste ulykkene er pga bruker feil såvidt jeg vet, men alt blir jo slitt ut til slutt....Francis :D


Tittel: SV: Min rigg
Skrevet av: Erik15.09.2005 23:13
Bruker ikke backup på Grigri'en. En stund brukte jeg rack, med det ble så klumsete når man i tillegg måtte ha backup (prusik)

Det er forskjellige teknikker/utstyr ut fra type grotte/miljø/utstyrstilgang. Amerikansk rigging/klatring er noe annerledes enn europeisk, jf. forskjeller i bøkene "On Rope" (USA) og "Alpine Caving Techniques" (Frankrike).
kan du gi en liten smakebit på hva som skiller de nevnte miljøer.
Tittel: SV: Min rigg
Skrevet av: Kenneth12.10.2005 18:33
jeg vil påstå at grigri er dårlig egnet til grotting da tauene ofte er våte, og ale som har rappelert med grigri på våte tau vet at rappelleringen da gjerne blir i rykk og napp, særlig om en har med seg en tung sekk.
Tittel: SV: Min rigg
Skrevet av: Torstein12.10.2005 18:50
Ja, det er en ulempe med Grigri. Jeg har f.eks i Tjorve måttet "mate" skitne tau gjennom Grigrien - og da blir rappelleringen slitsom. I lignende tilfeller må jeg bruke ganske mye kraft på å holde Grigrien åpen - noe som også kan være slitsomt. Etter å ha brukt diverse ulike dingsbomser i ulike situasjoner foretrekker jeg likevel den. Det viktigste er kanskje at man finner "sin" rappelldingsboms og kjenner dens fordeler og ulemper.
Tittel: SV: Min rigg
Skrevet av: Rolf08.01.2006 18:47
På siden http://www.verticalexplorer.com en svensk side, har de tilbud på SRT utrustning
til sek 2800
se under erbjudanden
Ser dette ut til å være en ok utrustning?
Kjenner dere til liknende tilbud fra norske forhandlere ?
Tittel: SV: Min rigg
Skrevet av: Svein08.01.2006 19:49
Det er et veldig godt tilbud, forutsatt at det er inklusive merverdiavgift. Du kjenner sikkert reglene. Jeg vet ikke om noen norske forhandlere med pakketilbud, men du kan jo spørre Beiarn Spesialsport. 'bjorn.laukslett@c2i.net'

Pakken er også grei, men jeg ville ha modifisert den litt. OK-karabiner er ikke egnet til kuhalen. Attache er bedre om litt dyrere. Brystselen vil du heller ikke ha. Torse holder kun brystklemmen oppe, ikke inntil kroppen. Petzl har desverre sluttet å selge sin Serpentin. Om du går på en hvilken som helst bilutstyrsforretning og kjøper et flatt nylonbånd på ca 3 m med lås så har du en ypperlig brystsele. Merk at brystselen ikke inngår i sikkerhetskjeden.

I tillegg må du ha en slynge eller et tau mellom Ascention og Hovedkarabin. Det er en del av sikkerhetskjeden. Noen grottere bruker kuhalen til dette, men den er da opptatt når du trenger den og derved en meget dårlig løsning.
Tittel: SV: Min rigg
Skrevet av: Kenneth08.01.2006 21:50
Det spørs vel hvilken skole du tilhører, men spør du meg er det et dårlig tilbud. Jeg satte i all hast sammen et tilsvarende sett hos www.moosejaw.com i USA til kr 2060 med porto og mva. Varene leveres etter ca halvannen uke, og det er ikke toll på sportsutstyr. Å gjøre det på den måten forutsetter selvsagt at du vet hva du trenger og hvordan du setter det sammen. Har du ikke erfaring fra klatring eller tilsvarende fra før er det sikrest å gå for en ferdiglaget pakke. Send en mail til noen nettbutikker som selger grotteutstyr i USA og forklar behovet. Tipper du du vil ende opp med bedre tilbud enn det svenske. Eller du kan gå til Oslo Sportslager, Sportsnett eller Skandinavisk Høyfjellsutstyr og forklare hva du trenger. Det bør være mulig å få rabatt på en slik pakke.

Etter min mening trenger du forøvrig ingen Petzl stop. Bruk rappelåtter med backup i lårløkka, eller enda bedre HMS rett i HMS-karabiner i sentralløkka, med backup. Da sparer du penger, vekt og at Petzl stop henger seg fast/blir full av sand/ødelegges om du må gå trange passasjer mellom stupene.

Brystsele trenger du heller ikke. Torse eller tilsvarende fungerer utmerket. Sørg bare for at du er sikret i både croll og jumarklemmen.

Tittel: SV: Min rigg
Skrevet av: Svein09.01.2006 00:00
Nå får vi prøve å holde litt bakkekontakt, selv om vi diskuterer vertikalrigg.

For å ta det siste først; Petzl Torse er i sin funksjon en brystsele.
Ergo, hvis du ikke trenger brystsele så trenger du heller ikke en Torse.
Grottere bruker ikke den ryggsekktypen som utendørsklatrere drasser rundt på.
Vi bruker brystselen kun til å posisjonere brystklemmen mot kroppen. Det ønsker vi da også å gjøre så optimalt som mulig.
Den remmen jeg skrev om koster kr 40,- og veier noen få gram.

Når det gjelder rapellutstyr blir det verre.
Man anbefaler bare IKKE en nybegynner, som ber om råd til å sette sammen en rigg, å bruke bremseknute!

Bruk gjerne en åtter hvis du føler for det, men det har sine sider det også. Åtter, i likhet med Rack, er ikke selvlåsende og skal derved ikke rapelleres med uten sikring. Det kan være sikring fra en annen grotter på toppen av stupet, eller en Prusik. En Prusik er en ekstra "greie" ved passering av mellomforankringer o.a.
Men de viktigste argumentene mot åtter er at den spinner tauet på lange rapeller (enkelte har lagt ned veto mot åtter på sine tau) og at den slites utrolig hurtig på skitne tau. Alternativet til en Stop er en Grigri, for som Thor Martin skriver "den er et veldig godt arbeidsredskap".

Personlig spanderer jeg gjerne kr 800 på å få utstyret fra Sverige i stedet for USA.
Tittel: SV: Min rigg
Skrevet av: Kenneth09.01.2006 12:35
Jeg presiserer i mitt innlegg at det å sette sammen utstyr selv forutsetter at du vet hva du trenger og hvordan du setter det sammen. Rolf ønsker i sitt innlegg en vurdering av tilbudet og pakken som sådan, uten å redegjøre for hvor god peiling han selv har.

Torse er ikke en brystsele. En brystsele kan du i nøden henge fra noen få minutter. Det kan du ikke fra torse. Mange grottere bruker brystsele. Du trenger noe som holder brystklemmen oppe, ikke nødvendigvis inntil kroppen, det være seg torse, tilsvarende laget av slyngebånd, TYNT tau rundt nakke eller nakke/bryst.

Bremseknuten er god som gull den, og en veldig enkel knute. Ulempen er at den og rappellåtteren forårsaker tvinn på tauene. Backup er fransk prusikk i lårløkken på selen. Da er du faktisk bundet til tauet i TO punkter, i motsetning til Stop, Gri-gri evt Id, hvor en er sikret i ett punkt. Slitasje av rappellåttere kjenner jeg ikke til, kan det ha noe med vekt å gjøre... :)  For hver Gri-gri eller Stop du kjøper kan du slite ut minst 4 åttere.

Tittel: Tvinn
Skrevet av: Grottemannen09.01.2006 12:40
Slitasje av rappellåttere kjenner jeg ikke til, kan det ha noe med vekt å gjøre... :)  For hver Gri-gri eller Stop du kjøper kan du slite ut minst 4 åttere.

Jeg trodde åttere var ute for lengst fra grotting jeg. Min erfaring er også at de slites, dessuten tvinner de tauet. Racks og Descendeurs tvinner ikke.
Tittel: SV: Min rigg
Skrevet av: Torstein09.01.2006 16:04
Det svenske tilbudet ser bra ut. Jeg ville ha gjort de endringene Svein nevnte i sitt innlegg. Det ser ut som om de også selger Serpentine, ihvertfall er den oppført til 167 SEK (det skal følge med en liten stål maillon). Selv om jeg foretrekker den selen som er med i tilbudet, irriterer jeg meg til stadighet over hvor vanskelig det er å få selen inn på hovedkarabineren. Fractio løser problemet, men er litt større og litt dyrere (845 SEK).
Tittel: SV: Min rigg
Skrevet av: Kenneth09.01.2006 17:31
Det fins nå rappellåttere som ikke er i nærheten av å skape så mye tvinn som de gamle. Man må følge med i timen, og i utviklingen. En tradisjonell taubrems er det beste og enkleste redskapet, men grottetau har en tendens til å være for stive til å kunne tres gjennom en taubrems. Ellers er Petzl Id et bedre alternativ enn Gri-gri. Id er det umulig å tre feil vei. I tillegg har den panikkbrems som gjør at du ikke mister kontrollen over nedstigningen hvis du drar for hardt i håndtaket.
Tittel: SV: Min rigg
Skrevet av: Torstein09.01.2006 18:06
Mtp sikkerhet er Id interessant. Absolutt mulig å tre Grigri feil, særlig hvis man ikke har gode rutiner. Men Id veier over et halvt kg, det er ganske mye. Grigri veier 225 g. Petzl stop 326 g. Tror forøvrig faren for manglende kontroll over nedstigningen er større med Stop enn Grigri, grunnet måten man holder i håndtaket på.
Tittel: SV: Min rigg
Skrevet av: Francis12.01.2006 17:32
Jeg har brukt stop i et par år nå, og det kommer jeg til å fortsette med med. Brukes den riktig er den meget sikker og den er etter min mening lett og bruke.
Den er laget spesielt mtp grotting, noe som ID og Grigri ikke er. Den klarer skitne, våte tau ganske godt uten å stoppe opp.

EDIT: Har forresten kjøpt ny sele. En singing rock - digger.

EDIT2: Inglesport.com selger komplett SRT utstyr for  £130.00 på salg nå.
Det er etter min mening et ganske uslåelig tilbud! http://www.inglesport.com/shop/catalog.php?sale=yes

(http://www.inglesport.com/shop/images/113-1314_IMG.JPG)

Francis :D 
Tittel: SV: Min rigg
Skrevet av: Erik12.01.2006 18:13
Har selv I`d og er meget fornøyd med den, klarer du mot formodning å tre tauet feil, låser den tauet momentant.

Fungerer godt på tau i de fleste tilstander, og "slipper" ikke vått tau.

har en rekke bruksområder

Tittel: Re: SV: Min rigg
Skrevet av: Mark04.02.2006 12:37
Jeg har brukt stop i et par år nå, og det kommer jeg til å fortsette med med. Brukes den riktig er den meget sikker og den er etter min mening lett og bruke.
Den er laget spesielt mtp grotting, noe som ID og Grigri ikke er. Den klarer skitne, våte tau ganske godt uten å stoppe opp.

EDIT: Har forresten kjøpt ny sele. En singing rock - digger.

Francis :D 

If I remember correctly the new harness was actually a birthday present from your very nice pappa :-)

Tittel: SV: Min rigg
Skrevet av: Francis04.02.2006 22:45
Indeed it was :) Nice dad! Now big son will be safe going caving :D

Francis :D
Tittel: SV: Min rigg
Skrevet av: Roy L.05.02.2006 00:49
Hmm.. Er dette et godt tilbud til en nybegynner?
Tittel: SV: Min rigg
Skrevet av: Francis05.02.2006 03:25
Settet er absolutt bra til en nybegynner!

Francis :D
Tittel: SV: Min rigg
Skrevet av: Torstein05.02.2006 08:20
Prisen er bra, men jeg for min del ville gjort noen justeringer. Karabinerne i kuhalen bør være med skru. F.eks er Attache egnet, som er romslig (kan i nødsfall bruker som munterbrems), har rødt merke som vises når den ikke er skrudd igjen og har "keylock" (slik at den ikke hekter seg opp tau og slynger). Selv foretrekker jeg Basic håndklemme, men ovenfor en nybegynner er nok Ascension å foretrekke. Jeg ville også ha byttet ut den tredje karabineren med en Attache eller lignende.

Ellers er det noen uklarheter med riggen, herunder hva slags seler det er snakk om og hva Maillon i hovedkarabineren er laget av.
Tittel: Re: Min rigg
Skrevet av: Mark05.02.2006 11:48
You can change out individual bits of the kit and pay any extra. So if you want screw gates on the cowstails, you just have to say so and pay a bit more. I usually cave with screw gates on my cowstails, but plently of people prefer snap gates. I have caved with snap gates plenty of times and never been worried. Keylocks are good, but they are a bit expensive, not really worth the money in my opinion.

One thing which is missing is a braking carabiner for the Stop. This is ESSENTIAL and no beginner should be taught to abseil with a Stop without it. So, add one more decent karabiner and use the oval steel one in the kit for a braking carabiner.

I guess the D maillon is steel since they are cheaper and this kit is "low budget". That's good. Steel is much better in my opinion. I have bent alluminium ones more than once putting my harness on (they are incredibly weak when they are open). Since then I have always used steel. OK, it wears the bottom hole of the chest jammer faster, but at least it won't bend open like a banana if it comes open accidently. In any case my chest jammers have worn out where the rope rubs - this has been the reason for retiring them, rather than the hole being worn out.

Mark
Tittel: SV: Min rigg
Skrevet av: Roy L.10.02.2006 21:25
Jeg lurer fortsatt fælt på hva jeg skal kjøpe...
Skal til England i Juni, men tror ikke det blir tid til å dra til Inglesport...
(Tror ikke jeg får overtalt reisefølget til den omveien)

Hørte rykter om at Green har kjøpt seg basic klatreutstyr.
Fortell da Green?
Tittel: SV: Re: Min rigg
Skrevet av: Rolf11.02.2006 09:02
One thing which is missing is a braking carabiner for the Stop. This is ESSENTIAL and no beginner should be taught to abseil with a Stop without it. So, add one more decent karabiner and use the oval steel one in the kit for a braking carabiner.
Please explain this ... slowly.. so a newbee can understand.
I teskje modus som det heter på norsk
Tittel: SV: Re: Min rigg
Skrevet av: Torstein12.02.2006 18:18
Please explain this ... slowly.. so a newbee can understand.
I teskje modus som det heter på norsk

Her ser du bruk av den ekstra karabineren (figur 3A):  http://en.petzl.com/ProduitsServices/D09%20STOP%20D09800-H.pdf

Jeg tror at det ikke er vanlig å bruke en ekstra karabiner i praksis - men det kan kanskje "Stop"-brukerne her på forumet si noe om (jeg bruker grigri)? Hvis noen bruker det konsekvent , - eller i visse situasjoner (litt tynnere tau?), så fortell ...
Tittel: SV: Min rigg
Skrevet av: Francis13.02.2006 01:55
Jeg har omtrent bare grottet med folk fra den engelske skolen der stort sett alle bruker stop eller rack.

Jeg vil påstå at bruken av en brensekarabin *brakingkrab* er veldig vanlig. Den er veldig kjekk og ha når man rappelerer ned nytt 9mm tau f eks som er veldig glatt. Det er også mindre sjangs for å miste kontroll over bedstignignen pga tauet alltid er i karabinen selv om man skulle slippe det og ikke flagrer over alt hvis det skulle begynne og gå  for fort. Altså tauet vil være lettere å få tak i... (beklager elendige setninger men klokka er 2...)

Kort sagt, jeg anbefaler bruken av en karabin (stål) sterkt. Hvis det er for mye friksjon v skittent/tykt tau så er det bare å klipse ut tauet.


Francis :D
Tittel: SV: Min rigg
Skrevet av: Torstein13.02.2006 06:31
Jeg har omtrent bare grottet med folk fra den engelske skolen der stort sett alle bruker stop eller rack.

Jeg vil påstå at bruken av en brensekarabin *brakingkrab* er veldig vanlig. Den er veldig kjekk og ha når man rappelerer ned nytt 9mm tau f eks som er veldig glatt.

Francis :D

Vil det si at du bruker en slik karabiner? Bruker du karabiner også på tykkere tau? For min del går jeg ikke på 9 mm tau, men holder meg til 11 mm (ev. 10 mm).
Tittel: SV: Min rigg
Skrevet av: Francis13.02.2006 11:02
Jeg bruker en slik karabin ja, også på tykkere tau. Jeg har aldri hatt behov for å koble den fra riggen tauet. Den er og fin å ha hvis man skal ta en *hard lock* på stopen. Tauet kommer ut t-høyre ut av bremsekarabin --> tar det over stopen til venstre --> ned gjennom krabinen og ut til høyre med løkka --> løkka over stoppen. Da sklir du ikke en CM fra der du hadde tenkt å stoppe :D

9mm tau er da ikke noe skummelt så lenge man kan rigge! Dvs å sørge for at tauet henger fritt og får minimalt med *shockloads*.
 9mm tau har blitt mye bedre enn f eks 10 år siden.

Det er en helt annen opplevelse å bære ut en sekk med vått 9mm tau i forhold til en sekk 10mm tau mtp vekta.


Francis :D
Tittel: Re: Min rigg
Skrevet av: Mark13.02.2006 12:26
A braking crab is useful on 11mm rope, very useful on 10mm rope and completey essential on 8-9mm rope. How much you need to use it depends on your body weight, whether the rope is wet or dry, new or old etc.

The picture Torstein referred to explains how to use a braking crab pretty well. You clip the braking crab to your D maillon to the right of the descender and clip the controlling part of the rope into it. This gives you an extra reserve of friction and makes it much easier to control the descent. Even with 11mm rope I would usually use one, not because it is essential for safety but simply because abseiling is more comfortable with it. You get significant less strain and wear on your hand, which is a pretty good thing. It's significantly easier to learn to abseil with a braking crab and lack of a braking crab is an important identified factor in abseiling accidents.

Raumer make a specialised braking crab called the "Handy". This has a v-shaped notch that the rope runs through, meaning that you can get very much extra friction if you need it. The other advantage of the Handy is that it is very narrow, so the Stop can't be pulled into it. This could conceivably happen if a belay fails below you and another person's weight shockloads the rope. It's not a situation which I have ever heard of actually happening.

With lightweight ropes, you must use a braking crab. The Stop doesn't give enough friction to make the descent safe. The same thing applies in a self-rescue situation. If you have two people's weight on the descender, you must arrange for more friction. The Handy is particularly useful in this context. If you haven't got a Handy and have to rescue a 100kg casualty, put a friction hitch on your braking crab - that will give you all the friction you need.

Finally, my view is that 11mm rope is not very good for ordinary caving. It's heavy, bulky and expensive. The performance of modern ropes has improved significantly over the last decade. My 9mm rope (made by Mamut) is specificed at 21kN, which is about what 10mm rope was specified at 15 years ago. A modern 11mm rope is incredibly stong (34kN for the equivalent Mamut product). Six cavers could climb this rope at once and still have a reasonable safety margin! That's why I call it "elephant rope" :-)

Mark
Tittel: SV: Min rigg
Skrevet av: Torstein13.02.2006 18:36
Mark og Francis bruker altså ekstra karabiner. Hvordan er det med resten av Stop-brukerne i Norge?

Personlig har jeg ikke brukt ekstra karbiner de gangene jeg har brukt en Stop (men har mulighet til det siden jeg har med ekstra karabinere).

Tautykkelse kan vi sikkert drøfte i en egen laaaang tråd ...
Tittel: SV: Re: Min rigg
Skrevet av: Rolf13.02.2006 19:33
Raumer make a specialised braking crab called the "Handy". This has a v-shaped notch that the rope runs through, meaning that you can get very much extra friction if you need it. The other advantage of the Handy is that it is very narrow, so the Stop can't be pulled into it. This could conceivably happen if a belay fails below you and another person's weight shockloads the rope. It's not a situation which I have ever heard of actually happening.
Mark

http://www.caves.org/imo/carabiner.htm

24-1130 Raumer "Handy" Braking Carabiner  $15.00 Out of stock
This 'braking' carabiner features a wedge-shaped slot into which a rope can be guided in order to provide more friction. It is especially useful to provide additional braking force and safety when using a spool (bobbin) descender such as the Petzl Classic or STOP (as described in Alpine Caving Techniques, p. 45); it is placed on the harness quicklink and the rope exiting the descender is clipped through it. This device can be critically important if the descender needs to be used with a two-person load. Forged stainless steel with spring-wire gate. Wgt. 4 oz.; 4.25" long. Strength 12kN (2,700 lbf)
Tittel: Re: Min rigg
Skrevet av: Mark14.02.2006 09:29
One disadvantage of the Handy is that you can't use it as an ordinary cowstail carabiner (it's too small and not very strong). In a lot of continental caves you sometimes find traverses protected by fixed steel wires. If you use an alloy carabiner you will soon wear it out - the steel wire cuts through it as though it were made of cheese. If you have a steel braking carabiner with you, you can put it on your short cowstail.

Just as a side discussion....don't EVER go on via ferrata using your standard caving cowstails. You must have a shock-absorbing system and heavyweight steel carabiners.

Mark
Tittel: SV: Min rigg
Skrevet av: Kåre14.02.2006 10:58
Jeg bruker en Freino fra Petzl. Før det en vanlig karabin som ekstrabremse. Jeg er ikke sikker på om liker freinoens låsemekanisme.

Med min vegt på 110-120 kg er det stor variasjon i bremseeffekt på stoppen ved forskjellige taudiametre. På tynde tau har jeg vurdert om jeg skal lage en ekstra friksjonsanordning utover bremsekarabinen - da helst før tauet kommer inn i stoppen. fx en karabin med en 'crossbar'. Når tauet er vådt, sandete og passe gammelt og stift, 11 mm og rappellen ikke er veldig bratt må jeg ofte tre tauet bare halvveis gjennom stoppen, for da låser stoppen som bare F.

Er det noen som har erfaringer fra andre stopdescenders? jeg lurer på denne http://www.srte.com.au/stopdescenders.htm D1a fra srte i australia. Jeg har prøvet å kontakte dem men ikke fått svar.

eller denne fra expe i fankrike: http://www.expe.eu.com/EXPE_WEB/HR/5014.JPG. Den er rett og slett fascinerende. Jeg var innom Expe for å kjøpe, men de hadde den ikke i butikken!
Tittel: SV: Min rigg
Skrevet av: Francis14.02.2006 12:07
Den franske der så helt forferdelig ut, du må jo ta hele skiten av for å pasere en mellomforankring på samme måte som med et 8 tall. Stop virker mye bedre til det da du bare åpner sida. I tillegg så kan du risikere å miste hele dritten til bonn ved en mellomforankring.

Styr unna sier jeg bare! Etter min mening kan du være skjeleglad for at de ikke hadde den på lager :)

(http://www.inglesport.com/shop/images/ferino.jpg)

Den er ikkje spesielt gunstig til grotting da et skittent tau vil spise opp aluen på 1-2-3.

Francis :D
Tittel: Re: Min rigg
Skrevet av: Mark14.02.2006 15:43
Another problem with the Freino is that the extra brake is at the wrong angle. It would be fairly easy for the rope to rub against the wire gate and open it.

I haven't used the SRTE descenders. THey look a bt fiddly to load, but from what I know they perform well when abseiling and you can increase the friction if needed by loading the rope in another way. The double brake models are particularly good for beginners since if you squeeze the handle in a panic you stop. However, they are outrageously expensive and heavier than a Petzl Stop, especially the models with stainless steel plates. THe reason it's so hard to find a price for them on the web is that the number is so long, most computers can't handle it....only joking, but they are EXPENSIVE (like double the price of a Stop just for the basic model).

I don't know whether the SRTE descenders are CE approved. They don't seem to be widely available in Europe.

Mark
Tittel: SV: Min rigg
Skrevet av: Kåre15.02.2006 23:21
ja SRTE'en er veldig dyr. I Usa 220$. Men det endrer ikke på det faktum at jeg langt ifra er fornøyd med STOP. Kanskje jeg bare burde slanke meg litt...

Hvor hurtig slites freino'en Francis. det er jo trods alt ikke mye belastning på bremsetauet? desuten er det sjeldent nødvendig med bremsekarabin på ornli sandete tau.

Jeg fastholder at prinsippet i den franske greie er fascinerende. Og jeg tar gjerne min descender av for å bytte på mellomforankringer hvis det til gjengeld gir meg den ønskede kontroll og descentet.

Andre forslag til selvlåsende descender? Altså ikke STOP, og heller ikke ID eller GRIGRI. ID'en er for stor og Grigrien liker jeg ikke.
Tittel: SV: Min rigg
Skrevet av: Francis16.02.2006 00:39
Aldri prøvd å bruke en alu karabin til bremsekarabin så hvor lenge den holder kna jeg ikke svare på, men det er ikke uten grunn at så og si alle bruker stål da desse varer bortimot evig. Ser ikke på det som positivt at karabinen man henger i blir slitt i stykker av tauet.

SRT tekninkken har blitt perfeksjonert over mange år, så dette har nok vært tenkt nøye ut :)

Francis :DTittel: Re: Min rigg
Skrevet av: Mark16.02.2006 09:20
Kåre,

I still find it surprising that you can't get good control with your STOP. I know a few cavers who weigh as much as you and they don't seem to have a problem. Some ideas:

a) Check your STOP for wear. When the bobbins are worn out the ride becomes jerky and difficult to control.

b) Check that the spring on the lever is not broken, clean the lever and lubricate the point that the lever rotates on. If the lever can't rorate freely or if the spring is broken, the STOP won't work properly.

c) Try using a Handy braking karabiner. I reckon a Handy will sove your problems and it is a cheap and good solution.

If you need to change parts on a STOP....the specification from Petzl states that you need to bup a drop of threadlock on the bolts before doing them up to a set torque (20Nm). So, clean the threads (they will have old threadlock on) and then follow the instructions.  You can find this information on Petzl's website. DON'T just take it apart for fun and screw it back together since you might have a nasty surprise if the bolts come lose!

I agree that the Grigri is a poor choice. The ID might work well for you, but it is very big and bulky. Another product worth looking at the is the Kong Indy. See http://www.caves.org/phpBB2/viewtopic.php?t=634& for a discussion about this product. The main complaint about it in this discussion is that it is too slow, especially on thicker rope. But if you weigh 120kg it might be just right.

details available at http://store.everestgear.com/434446.html  currently on sale at this shop for 99$

Mark
Tittel: SV: Min rigg
Skrevet av: Kåre16.02.2006 10:34
Sitat
SRT tekninkken har blitt perfeksjonert over mange år, så dette har nok vært tenkt nøye ut

Det er alltid rom for forbedringer. Jeg håper sannelig at utviklingen ikke har stoppet opp. Og freinoen er vel i øvrigt siste trin på utviklingen fra Petzl? Ikke at jeg liker den overhodet.

Handyen høres ut som et bra forslag, en av ulempene med freinoen eller en vanlig karabin er at bremsehånden skal holdes så ukomfortabelt høgt for å bremse tilstrekkelig på tynne og glatte tau.

Men det er ikke bare bremseeffekten som plager meg med stoppen. Jeg syns også det krever unødig stor kraft å holde den i åpen posisjon pga lille vegtarm på håndtaket. Dette tror jeg imidlertid kan avhjelpes med en forlengelse av dette. En sådan modifikasjon vil jo ikke innvirke på de berende dele heller. Min stop er ikke nevneverdig slitt.

Jeg har også lurt på Kong-dingsen, men føler umiddelbart ikke noe behov for panikfunksjonen. Har du prøvd den selv Mark?
Tittel: SV: Min rigg
Skrevet av: Rolf27.02.2006 18:33
Er det noen som har erfaringer fra andre stopdescenders? jeg lurer på denne http://www.srte.com.au/stopdescenders.htm D1a fra srte i australia. Jeg har prøvet å kontakte dem men ikke fått svar.

En liten artikkel i pdf format om den her:

http://www.caves.com/SRT.pdf
Tittel: Re: Min rigg
Skrevet av: Mark27.02.2006 22:27
I tried a Kong once, but I only weigh 70kg and it was nothing for me.

Like I say, from what I have heard the SRTE descenders are good, but I think they are ridiculously expensive. They are a similar thing to construct as a Petzl descender, so why should they be over twice as expensive?

When I push the hande in on a Stop, I don't really use hand strength. I push with my whole arm, which is not nearly so tiring.

Mark
Tittel: SV: Min rigg
Skrevet av: Kåre27.02.2006 23:38

Sitat
When I push the hande in on a Stop, I don't really use hand strength. I push with my whole arm, which is not nearly so tiring.
Det har jeg faktisk aldrig tenkt over, jeg klemmer som F med fingrene. Skal jobbe litt med teknikken der.

Jeg er enig i at de er uforskammet dyre de SRTE descenders
Tittel: SV: Min rigg
Skrevet av: Trictor18.04.2006 22:17
Har aldri sett noen bruke backup på rack, den kan jo låses helt av den og på en lignende måte som stopen (mener da ikke med håndtaket men med tauet)
Nå er vel poenget med prustikk også at den skal stoppe deg ved et evt. fall? min oppfattnign i allefall. selv om jeg skjønner at du også kan stoppe med den.
Tittel: Sv: Min rigg
Skrevet av: Einar24.08.2006 22:06
EINAR'S RIGG  ;D

Riggen min er spesialkonstruert for alene-teknisk-klatring i fjellvegger og vertikale grotter, og har hentet impulser fra tradisjonell fjellklatring/storveggklatring og grotteklatring og klatring i industrien (tilkomstteknikk). Den ble satt sammen tidlig 1990 tallet av utstyr kjøpt fra 1985 og fremover, og fordi jeg var gift i 16 år har den ikke forandret seg, og nå som jeg er skilt og betaler på bidrag og gjeld, har jeg ikke råd til å fornye den.

BASIC RIGG for FROG-teknikk :
Sittesele er DMM Alpine, kraftig sele som tåler mange fall.
Brystsele er Petzl Huit
Taubrems er Petzl D11 Rack descender med ekstra karabin i toppen
Reserve er Kong rapell-åtter
Tauklemmer er Petzl Croll i brystselen og Petzl Ascension med lang fotløkke.
Reserve er lang fotløkke av 6 mm tau for prusnikknute.
Kuhale av 30 cm båndslynge og to skrukarabiner
Har nettop kjøpt en Petzl Shunt som jeg prøver å bake inn i systemet, fordi jeg lærte å bruke den under kurset på Aak som ekstra sikkerhet, og fordi jeg hadde et uhell med racken en gang, trodde jeg hadde låst den av da den begynner å skli, og klarte ikke stoppe den før den stoppet av seg selv mot en mellomforankring.
Petzl hjelm og hodelykt
Handi hansker, med borrelås for feste i selen
Boltehammer og Håndbor for P 12,
Lowe-bag med mange P12 bor og nuggets, swiss army knife, fastnøkkel til P12, hullrensker, solbriller, taljetrinse og medisiner (har hjerteflimmer). Blodstopper har jeg teipet fast til jakka, er avhengig av alenereddning. Mobil i jakkelomma.

ADVANCED RIGG for Teknisk klatring (basic + dette her)
Black Diamond Zodiak utstyrsslynge m/ :
15 Petzl Ceaur P36 hengere (tåler belastning alle veier og brukes omigjen)
15 carabiner med skru og 40 vanlige carabiner
14 korte sydde slynger og 8 lange slynger
25 kiler fra cobberheads og oppover, 8 hexer, 10 fjellbolter, 1 kamkile og 1 bong nr 4
2 Taubeskyttere Troll

For sikring :
2 Petzl P20 Clown som jeg fester sikkringstauene i med åttetallsknuter rett i hengeren, bruker alltid to sikkringstau. Tar ut 5 meter tau og lager en åttetallsknute til selen, når tauet er stramt henger jeg meg, lager en ny knute 5 meter lenger som jeg bytter mot den gamle, og klatrer videre.
For klatring :
2 klatrestiger med Fifikrok
Et 10 mm og 2 meter langt tau med fifikrok og skyhooks (har 3 typer skyhooks) som løper igjennom Crollen når jeg klatrer teknisk.

For transport :
2 Petzl Transport PVC og 1 Petzl Classic sekker
For tida eksperimenterer jeg med hva som er best av å bruke kun to semistatiske tau, som jeg først sikrer med og siden rapellerer ned, rensker ruta, og jumarerer opp på igjen, eller om jeg skal fortsette å bruke to dynamiske klatretau til sikkring, og et statisk tau for å gå opp og ned ved rensking av ruta. Tar tida og sammenligener, men det er mye arbeid.

Vel, Williy spurte om hva jeg brukte, håper han er fornøyd med svaret.  :)

Tittel: Sv: Min rigg
Skrevet av: Rolf26.02.2007 09:50
Men jeg skal kassere mye av utstyret jeg har, siden det har noen runder i "krigen" nå, og er også ute etter tips hvor man kan få kjøpt 2 nesten komplette rigger til en OK pris.
Hva konkret er det du trenger Stefan ?
Er det noen som har noen forslag til ham ?
Tittel: Sv: Min rigg
Skrevet av: Harry26.02.2007 12:26
Vanskelig og komme med forslag når man ikke vet hva slags utstyr det er snakk om.  ???
Nesten to komplette rigger, hva skal man ikke ha?
Når man skal kassere mye av utstyret sitt, har man dannet en mening om hva som fungerte og det vil man erstatte med nytt.
Hva ble fort slitt og ødelagt,  :'(
Hva ble man aldri fornøyd med,  :-\
Hva er kjekt og ha og hva klarer man seg aldri uten.  :)
Hvem har vert hoffleverandør av det klatreutstyret man har i dag.
Hvorfor ikke fortsette å bruke de leverandørene man har opprettet et godt kundeforhold til?  8)

Selv handler jeg mesteparten av mitt utstyr hos.
http://www.sportsnett.no/ (http://www.sportsnett.no/)
http://www.friluft.se/index.php?cPath=21&osCsid=8733ea6f01c2186221ba87f4d870e1ad (http://www.friluft.se/index.php?cPath=21&osCsid=8733ea6f01c2186221ba87f4d870e1ad)

Men når det gjelder og kjøpe utstyr er det like mange meninger som butikker :D
Tittel: Sv: Min rigg
Skrevet av: NiklasK08.01.2008 15:34
Jag väcker denna tråd till liv igen. Har läst tråden med stort intresse eftersom jag är på gång att skaffa mig min första utrustning för SRT.
Eftersom jag är nybörjare på så känns det bra att köpa ett "färdigt" paket där allt ingår från start så man inte missar något. Vad tror ni om komponenterna i nedanstående paket från Hitch n Hike?

http://w01-0504.web.dircon.net/acatalog/srt_kit_basic.html
(priset är inte så noga utan är mer intresserad av om det är vettiga grejer för en nybörjare?)

Tänkte även komplettera med en Handy enligt förslag tidigare i denna tråd.

Klarar man sig med detta eller är det något mer jag skulle behöva komplettera med?

Tänkte även skaffa lite statiskt rep för att kunna börja öva på klättring/nedstigning. Vad rekommenderar ni för dimension på repet? Ska jag satsa på 9 eller 10 mm? Det är ju bra om det är ett rep som sedan går att fortsätta använda för grottning längre fram när jag väl lärt mig tekniken (hoppas att Mark anordnar en kurs snarast :-)

Tittel: Sv: Min rigg
Skrevet av: Mark08.01.2008 16:16
The kit is OK, but I don't like the selection of krabs/maillons they suggest. They have chosen the absolute cheapest alternatives to keep the cost down.

a) A steel krab for the descender is extra weight, better with an alloy
b) I prefer a proper screwgate krab on the top jammer as this makes it easier to use the parts in a hauling system
c) I prefer screwgates on both cowstails. You can manage with snaps, this is more a matter of taste. Keylock krabs for your cowstails is worth thinking about. They cost a bit more, but they snag less. I don't bother with this myself, but when you are a beginner you tend to get stuff stuck more often, so it's worth more to a beginner than an expert.

If you can only get the kit as the kit, it's no big deal. You can order a some extra crabs and use what you change for rigging (see below).


A Handy is good gear, I agree with your choice there.

As a beginner I would buy a rope of 10mm diameter. 9mm has a rather small safety margin for someone with no experience of rigging, plus a new 9mm rope is difficult to abseil on, because of the reduced friction. 30m would be a reasonable length.

Other things to think about getting:

a) Some rigging gear. 2-3 maillons, extra krab, couple of tapes, maybe some bolt hangers of what ever specification are used in your local caves/mines.

b) A foot jammer (Petzl Pantin).

c) A tackle bag to put all your gear in.

You can get pretty much the same "complete kit" at Ingelsport for the same price. Exactly the same story...decent gear, but they save a bit by putting the cheapest krabs in. I think it's worth paying a bit extra. I know if you call up Inglesport they will be flexible and allow you to change bits for the difference in price. They also have some nice Clog screwgate karabiners on sale on their website.... I guess HnH will be flexible too - shop around a bit and see who will give you the best deal for the whole package!

SRT beginners course....sometime this spring.

Mark
Tittel: Sv: Min rigg
Skrevet av: Francis08.01.2008 22:04
Sitat
Keylock krabs for your cowstails is worth thinking about. They cost a bit more, but they snag less. I don't bother with this myself, but when you are a beginner you tend to get stuff stuck more often, so it's worth more to a beginner than an expert.

Jeg brukte non-keylock karabinere på en tur til kuhalene mine, og aldri igjen. For min del går det i Petzl Spirit karabinere. Ja, jeg er klar over at skrukarabinere er sikerere, så jeg passer litt ekstra på.

Francis
Tittel: Sv: Min rigg
Skrevet av: Kenneth08.01.2008 22:36
i den grad det er veldig interessant bruker jeg en karabiner med skru og en uten på min petzl spelegyca. den lange delen brukes ikke, som hos mange andre, som sikring til handklemmen. det har jeg en egen dedikert 6mm dyneemabit til.
Tittel: Sv: Min rigg
Skrevet av: Francis08.01.2008 23:17
i den grad det er veldig interessant bruker jeg en karabiner med skru og en uten på min petzl spelegyca. den lange delen brukes ikke, som hos mange andre, som sikring til handklemmen. det har jeg en egen dedikert 6mm dyneemabit til.

Jeg har også egen sikring på håndklemma; en bit 8mm tau. Det er en av de få "vektøkende" valgene jeg har gjort med riggen min, men synes det er verdt det for å alltid ha 2 kuhaler tigjengelig.

Francis
Tittel: Sv: Min rigg
Skrevet av: NiklasK09.01.2008 12:11
Tack för era åsikter. Jag har roat mig med att försöka plocka ihop en egen lista med grejer från Inglesports med utgångspunkt från HnH SRT-kittet men bytt ut en del komponenter (nästan alla faktiskt :-)  enligt era rekommendationer. Det vore kanon om ni hade lust att kolla ifall jag tänkte rätt?

Harness: #C16. Petzl Fractio   
Central maillon: #SCZ10. Maillon, semi-circular steel, bar size 10   
Chest ascender: #B16. Petzl Croll   
Chest harness: #C26. Petzl Torse   
Upper ascender: #B17. Petzl Ascension (right handed)   
Attaching ascender to footloop: #M33 SL. Petzl OK   
Footloop:   #IFL01. Combined Footloop/security Link (made with 9mm static rope)   
Descender: #D09. Petzl Stop   
Attaching descender to Central Maillon:   #M33 SL. Petzl OK   
Cowstails   #ICT10. 10mm Dual Cowstails (made from 10mm dynamic rope)   
Crab (for cowstail)   #M35 SL. Petzl Attache Lock   
Crab (for cowstail)   #M35 SL. Petzl Attache Lock   
Breaking carabiner   #D14. Raumer Handy   

Något jag glömt? Ovanstående skulle hursomhelst landa på 234 pund. Känns överkomligt men kanske går det att deala till sig ett paketpris om jag samtidigt köper lite rep, slungor mm?


Other things to think about getting:
...
b) A foot jammer (Petzl Pantin).
...

Intressant, i vilket sammanhang används en Petzl Pantin? Är det något som jag som nybörjare kommer att behöva?

Tittel: Sv: Min rigg
Skrevet av: Rolf09.01.2008 12:21
Intressant, i vilket sammanhang används en Petzl Pantin? Är det något som jag som nybörjare kommer att behöva?
http://www.cavediggers.com/Pantin.pdf
Tittel: Sv: Min rigg
Skrevet av: Mark09.01.2008 13:40
The Pantin is one the best peices of equipment which has come on the market in the last years. You can read a review I wrote about it a few years ago in Grottan. Unlike the reference Rolf gives, I use my Pantin ALL the time. In fact it is even more useful in small awkward pitches than it is in big deep ones. I enourage all beginners to get one of these as soon as possible. You can of course do without it, but vertical caving is definitely eaiser with one.

Have you looked at the Standard SRT kit for 195 pounds which HnH offers (as opposed to their cheaper basic package)? I think this is good value, and is all good quality stuff. I much prefer the Petzl Avanti to the Fractio. Throw in a Pantin for 39.50 and you have a great setup for about the same money that you mentioned (234 pounds) .

The standard SRT kit includes a steel braking crab rather than a Handy. I caved with a steel braking krab for over 20 years before Francis bought me a Handy for Christmas. I use the Handy a lot when caving on 9mm ropes but I find it gives too much friction on thicker ropes, so you still see me using a standard steel krab sometimes. Get the Handy as well if you like, but you will certainly manage OK with a steel braking krab.

Mark
Tittel: Sv: Min rigg
Skrevet av: NiklasK09.01.2008 15:10
Jag hade faktiskt missat HnH's Standard SRT-kit. Det får nog bli ett sådant kit, kompletterat med en Pantin.
(efter den inspirerande beskrivningen av Pantin's fördelar så mååååste jag ju bara ha en sådan också. :-)

Tack för hjälpen så länge.
(jag återkommer säkert i någon annan tråd framöver när det är dags för mig att börja använda grejerna)   ;)
Tittel: Sv: Min rigg
Skrevet av: Francis09.01.2008 16:47
Godt valg! En Pantin er verdt alle pengene den koster!

Jeg liker min Handy, og bruker den hele tiden. Jeg opplever ikke det samme som Mark gjør på 10mm tau, at friksjonen blir for stor - men det har nok mest med at jeg veier ca 10 kg mer enn ham (han er faren min, jeg kan ikke vekta til alle her på forumet  ;) ). På 11mm tau derimot, er friksjonen for stor. Dette kan unngås ved å snu karabinen på hodet. Den har kun V form i en ende. Da vil den fungere som en konvensjonell stålkarabin.

Francis
Tittel: Sv: Min rigg
Skrevet av: Mark09.01.2008 19:55
Turning the Handy upside down does work, but I don't find it very convenient. The krab doesn't sit very well and it's also awkward to get the rope in and out.

Mark
Tittel: Sv: Min rigg
Skrevet av: Kenneth10.01.2008 01:25
slik ser mitt utstyr ut for tiden. det du har lyst å rappellere med kan koples inn i den sentrale sjakkelen. jeg rappellerte vanligvis fra sentralløkken, men syntes det hele ble så uoversiktlig at jeg skar den vekk. 
Tittel: Sv: Min rigg
Skrevet av: NiklasK26.01.2008 17:01
Tänkte jag skulle ge lite feedback hur det gick för mig med min första SRT-rigg. Detta är vad jag beställde från Inglesports:

1 x Petzl Super Avanti Harness
1 x 10mm Semi-Circular MR
1 x Petzl Torse
1 x Croll
1 x Petzl Handled Jammer (right handed)
1 x Alloy Oval M33SL
1 x 7mm Long MR
1 x 3.85m 9mm Static Rope Footloop
1 x Petzl Stop
1 x Alloy Oval M33SL
1 x Steel Oval Braking Krab
1 x 2.75m 10mm Dynamic Rope Cows Tails
2 x Faders Kyros Keylock S/G Krabs
1 x Petzl Pantin

Har endast hunnit prova riggen två gånger och så här långt är jag mycket nöjd. Ångrar dock att jag inte beställde en Handy också. Tycker att det är lite väl lite friktion på mitt nya rep med en vanligt bromskarbin i stål.