Grottegeologi og –vern > Grottegeologi

Hvordan definere "grotte"?

(1/5) > >>

Anders:
Jeg har oppdaget at det er i hvert fall 4 forskjellige definisjoner på hva ei grotte er:

* I Aschehougs og Gyldendals Store Norske Leksikon fra 1981 står denne definisjonen: hule, grotte, naturlig hulrom inne i fjell, hvor dybden er større enn tverrmålet på åpningen, ellers kalles det en heller.
* På side 18 i boka Grotter skriver Stein Erik Lauritzen: For at et underjordisk hulrom skal kunne defineres som grotte må dybden på hulrommet være mer enn det dobbelte av tverrmålet på lysåpningen, i motsatt fall kaller vi hulrommet en heller.
* I beskrivelsen av grotte som naturtype står dette: Ei grotte (hule) er et naturlig hulrom i fjell under jordoverflata, som er stor nok til at et menneske kan komme seg inn og lang nok til at deler av den aldri opplyses av dagslys.
* På Wikipedia.no står dette: Grotte eller hule er et naturlig hulrom under jorden eller i berg og fjell som er stor nok til at et menneske kan komme seg inn. Noen vitenskapsfolk har satt som betingelse at en hule må være stor nok til at deler av den ikke blir opplyst av dagslys, men de fleste anser at begrepet dekker også mindre hulrom som klippehulrom, ly under berg og andre ganger og rom i fjell. En annen betingelse er at hulrommet skal være dypere enn det er høyt, i motsatt fall er det en heller.
Hva mener vi som driver med grotting om dette? Hvordan definerer vi "grotte"? Det vil være interessant å høre forskjellige meninger om dette.

Anders:
Det har ikke kommet noen respons på denne saken. Jeg må innrømme at jeg er litt overrakset over det. I håp om å få litt fart på diskusjonen vil jeg her komme med den definisjonen jeg pleier å bruke:
Ei grotte er et naturlig hulrom inne i fjell, hvor dybden er større enn tverrmålet på åpningen (ellers er det en heller). Dessuten må hulrommet være så stort at et menneske kan komme inn i det (ellers er det et hull).
Jeg mener ikke det kan være noe krav at grotta er lang nok til at deler av den aldri opplyses av dagslys. I så fall vil Hullet i Torghatten ikke kunne regnes som ei grotte, men det er den vel?

June:
Men en grotte er jo da også et hull!

Anders:

--- Sitat fra: June p 09.07.2011 10:46 ---Men en grotte er jo da også et hull!

--- Slutt sitat ---

Hm. Godt poeng. Kanskje man bare skulle skrive "Dessuten må hulrommet være så stort at et menneske kan komme inn i det."? Men hva skal man kalle hulrom som er for små til at mennesker kan komme seg inn i dem, bare for å skille dem fra grotter?

June:
Kommer vel an på hvordan hullet kom dit, tenker jeg? ellers har man jo mange små hull i store grotter, små avstikkere som ser ut som små musehull.. men saken er jo den av dersom vannet hadde runnet gjennom grotten litt lenger, så hadde kanskje musehullet blitt stort nok for et menneske...

Navigering

[0] Oversikt

[#] Neste side

Skift til full visning