GROTTEGRUPPA

Utstyr og teknikk => Utstyr => Emne startet av: Rolf p 04.10.2006 00:36

Tittel: Heyphones
Skrevet av: Rolf p 04.10.2006 00:36
Har i det siste lest om Heyphones og kommunikasjon i grotter, særlig under redningsaksjoner.
Er det noen som har noe erfaring med disse og kan komme med litt opplysninger til oss uvitende sjeler ?
Tittel: Sv: Heyphones
Skrevet av: TomDahl p 04.10.2006 00:50
Heyphones kommuniserer over meget lavfrekvent/langbølget radiokommunikasjon enten med hjelp av antenne eller spole.
I motsetning til moderne uhf radioer og mobiltelefoner som går på veldig høye frekvenser (GHz), bruker disse lave frekvenser i kHz området, altså frekvenser som er ca 1/100000 del av mobilens!
Fordelen med lave frekvenser er at signalet blir mere "fleksibelt" og når lenger når man er i en grotte.  Mobilsignalet krever tilnærmet fri sikt til senderen.
Mere teknisk info og gjør-det-selv bruksanvisning fant jeg f.eks på
http://www.bcra.org.uk/creg/heyphone/documentation.html
Men jeg har ingen praktisk erfaring med dette, sikkert noen andre på forumet som kjenner til Heyphones?
Tittel: Sv: Heyphones
Skrevet av: Hans Øivind Aarstad p 04.10.2006 00:52
Meget lavfrekvent simplex radiokommunikasjon. Grunnet lav frekvens, bærer denne gjennom fast berg for kilometrer! Men skal testes behørlig når jeg er ferdig med snekringa av 6 slike... Brukt med stor suksess i Plurdalen i sensommer...

Tittel: Sv: Heyphones
Skrevet av: Hans Øivind Aarstad p 04.10.2006 01:08
For øvrig holder John Hey derover i England på med en ny og mindre utgave som blir på størrelse med et gammelt, stort NMT-apparat. Den som brukes nå passer sammen med batterier og antennesnorer+sonder i en Pelicase 1200 eller lignende, så den er noe stor. Var så heldig og fikk truffet John på Hidden Earth, en meget hyggelig eldre engelskmann!

Tittel: Sv: Heyphones
Skrevet av: VCDstunt p 04.10.2006 09:28
Hei ja.

Heyphones brukte vi som du sikkert vet i Plura i sommer. Rent praktisk funka di som en vanlig I-com når de var satt opp. De var veldig sensitive for støy fra filmkamera, tipper det er en eller annen frekvens motoren til DV båndet gir ut. Det var ingen andre el-apparater som slo ut.

For og sette de opp har du 2 antennekabler som skal ligge på bakken og endene skal ned i "God jord" og gjerne vannes (brykte teltplugger i alu). inne i luftkammeret ble endene bare lakt i grottevannet.

Det som blir sakt om at det må være litt avstand stemmer bra. prøvde dette på gårdsplassen og det funka ikke i det hele tatt. med en gang det ble litt avstand funka det bra

Kommer en rapport på dette i neste NGF

Mvh
Hallvard
Tittel: Sv: Heyphones
Skrevet av: Francis p 04.10.2006 09:32
Dette høres ut som en veldig spennende teknologi. Hvordan er de når det gjelder batterilevetid?

Francis :D
Tittel: Sv: Heyphones
Skrevet av: VCDstunt p 04.10.2006 10:55
Bruker nesten ikke strøm i det hele tatt på "Stand by". de vi hadde var utstyrt med noen gamle "Bly batterier". de ble ikke bytter i det hele tatt inne i kammeret. forbruket øker selvfølgelig hvis du babbler i vei.
Tittel: Sv: Heyphones
Skrevet av: TomDahl p 04.10.2006 12:47
Vil man bygge sjøl, kan man kjøpe kretskort / spole pakke for bare £25 på
http://caves.org.uk/payments/creg/items.html
Men det er maaaange andre deler som skal til, og man må være flink til å lodde hvis man skal bygge en Heyphone sjøl. Vannbeskyttet design er også viktig. En upålitelig Heyphone er selvsagt verdiløs for grottere.
Tittel: Sv: Heyphones
Skrevet av: Hans Øivind Aarstad p 04.10.2006 13:04
I tillegg til dette selve mekanikken; boksene, radiodel og betjeningsdel i hver sin boks, med vantett 25 pins konnektor mellom disse... Vel, dette blir min store utfordring utover vinteren!

Tittel: Re: Heyphones
Skrevet av: Mark p 04.10.2006 15:33
I'm in the process of (slowly) building 2 sets of Heyphones for SSF. I've sourced nearly all of the electronic components (one or two on the parts list are not available), but I'm still wondering about two things:

a) whether to redesign a new circuit board using a CAD programme and manufacture them myself or whether to just buy the circuit boards

b) whether to build the boxes as specified in the instructions, or design a different solution using more off-the-shelf parts.

If you folks in Norway are serious about building some Heyphones, we should definitely collaborate. It would be less work that way and we can learn from each other.

Mark
Tittel: Sv: Heyphones
Skrevet av: TomDahl p 04.10.2006 16:01
Redesigning and putting into production is such a time and money consuming process that I think I would rather buy PCBs at £25 if I was you, Mark. I 've tried - with other types of electronic circuitry - some years ago.
Besides, 3 hard-to-get coils are included in the mentioned £25 price, all according to the mentioned homepage.

It should, however, definately be  possible to make this unit much smaller, but the cost/market ratio indicates that this would have to be done on a volunteer basis ... in my opinion.
Anyway, if someone get problems with some of the parts in this unit I might be able to help. Have many electronic parts in stock, plus many contacts worldwide. I often find rare electronic parts for my customers.
Tittel: Sv: Heyphones
Skrevet av: TomDahl p 04.10.2006 16:13
Kanskje er det grunnlag for å stifte DØHBK - Den Østnorske Heyphone Bygge Klubb ?
I så fall stiller jeg som støttekontakt !
Tittel: Sv: Heyphones
Skrevet av: Hans Øivind Aarstad p 04.10.2006 19:17
Takk for tipset, Tom! Vet det er et par komponenter som vel ikke produseres lenger, så vi snakkes veldig gjerne om det da jeg tar til med prosjektet! Ellers stiller jo David Gibson & co opp for oss! Synd ikke siste generasjon Heyphone er ferdig designet, SÅ liten, da! Vel, 6 sett med PCB'er + RF inductors er i hvert fall i hus, så sammen med alt annet plukk er fritida ytterligere beslaglagt...

Tittel: Sv: Heyphones
Skrevet av: TomDahl p 05.01.2007 21:05
Det var artig å lese i Grottebladet om erfaringene med bruk av Heyphones under redningsaksjonen i Plura. Det ble jo vedtatt at det skulle bygges noen slike.

Hadde vært artig med en oppdatering på hvordan byggingen går, og om det vil være muligheter for å teste de norskbygde heyphones f.eks til sommeren.
Tittel: Sv: Heyphones
Skrevet av: Hans Øivind Aarstad p 05.01.2007 21:46
Sitter her just nå og lodder sammen de tre kretskortene opp mot en 25 pins konnektor, så NGF/NGRT sine 6 HeyPhones er klar for test og kalibrering så snart spesiallagede krystaller (IKKE kalsitt sådanne fra mørkets dyp!!) dukker opp i fra fabrikk i Danmark! Har stått på siden tidlig i desember, så har ikke hatt tid til å irritere meg over drittværet ute! Trivelig arbeid med en del detektivarbeid, ifm søk etter kompnenter til billigste pris på markedet. Videre har det gått en del mailer til John, far til produktet, da en del uoverensstemmelser finnes på sjemaer og kretsbaner... Kunne fått IC'er o JFET'er til å svi av ved første spenningspåtrykk! Tom, du er herved utnevnt til medtester av disse apparater ut på våren, bare du sørger for grotte med TYKK overdekning (du benflyr opp bak Dumhø, skulle holde) og fint vær! Det hadde vært veldig interessant å høre hvordan det går med prosjektet lenger øst i landet (VCD) og enda lenger øst (SSF).

Tittel: Sv: Heyphones
Skrevet av: TomDahl p 08.01.2007 22:26
Enn dere andre, Hallvard / Mark har dere fått tid til noe lodding?
Skulle ikke dere også bygge Heyphones?
Tittel: Sv: Heyphones
Skrevet av: Hans Øivind Aarstad p 12.01.2007 21:49
Siste fra kjøkkenet: De første 6 av 9 trafoer ferdig spunnet og klar for herding i stekeovnen. Viklet dem i modifisert omsetningsforhold 1:15, i henhold til siste CREG journal (65): http://bcra.org.uk/creg/jnl/index.html
I nr 64 er det beskrevet en modifisering av AGC-kretsen. Har mailet dem om hva dette består i. Hjemmesiden til HeyPones er ikke oppdatert de siste to åra, kjent fenomen i frivillig confuserarbeid ::)(computer)??! Så medlemskap i CREG er visst et must, så blir en jevnlig oppdatert på alt innen temaet. Test & kalibrering om et par uker, krystallene gror seg store i Danmark, trenger litt tid i vinterkulda >:(

Tittel: Sv: Heyphones
Skrevet av: Svein p 12.01.2007 22:11
Veldig bra jobbet!

Vi gleder oss til å prøve dem.
Tittel: Sv: Heyphones
Skrevet av: Hans Øivind Aarstad p 27.01.2007 12:41
Nå swinger det på kjøkkenbordet! så er det å få den i boks.

Tittel: Sv: Heyphones
Skrevet av: Rolf p 27.01.2007 13:21
Nå swinger det på kjøkkenbordet! så er det å få den i boks.


Flott Hans Øivind, det der så riktig hjemmekoselig ut  ;)
Tittel: Sv: Heyphones
Skrevet av: Hans Øivind Aarstad p 17.06.2007 22:07

Søndag 20, mai, Gursli Gruber, fullskalatest av HeyPhones!

Jeg allierte meg med Narve Ringset og en kollega fra jobben, Jan Inge Ramsvik. Vi gikk inn 200m i nederste stoll, satte opp utstyret og la antennelederne ut ca N-S. Jeg beveget meg så ut og opp i brattlia ca 300m i luftlinje fra stasjonen i gruva. Her var det ca 80m fjelloverdekning. Satte så opp utstyret og la også her antennelederne ut ca N-S. Foretok så en fullstendig funksjonstest på alle 6 enheter. Alle 6 gav helt likt resultat: deriblant en del bakgrunnsstøy som ikke er til å unngå ved slik lav frekvens. Støyen ble undertrykt ved mottak av tale. Talekvaliteten var meget klar. Alle funksjoner virket helt etter hensikten. Terrenget utendørs tillot ikke å prøve ut antenneoppstilling i retning O-V, så dette gjenstår til Tjorve i august.

Det var med stor tilfredshet å konstatere at utstyret virket etter hensikten, etter et halvt års nitidig arbeid med loddebolt, skop, frekvensgenerator, dreiebenk og platemaskiner. Ikke minst var dette en vellykket dag, med disse flotte omgivelsene og en utmerket guiding av Lund Kultursjef om gruvenes historie. Personlig synes jeg høydepunktet var når vi vandret langs Gullvatnet mot gruveområdet i vårsol mot den grønnkledde lia, og hørte ”Gud signe vårt dyre fedreland” lyde mot oss fra denne trombonekvartetten som deltok på Friluftsgudstjenesten, der 120 personer deltok. Et heldig sammentreff, langt inne på heia!


Tittel: Sv: Heyphones
Skrevet av: Rolf p 17.06.2007 22:14
Kjempespennende.

Flott presentasjon i siste nummer av grottebladet.

Har du fått laget folkelige bruksanvisninger slik at vanlige dødelige
kan teste dem. Jeg ser for meg en enkel laminert bruksanvisning
festet i lokket på boksene.

  :D
Tittel: Sv: Heyphones
Skrevet av: Hans Øivind Aarstad p 17.06.2007 22:27
Jada! Alt er taima og tilrettelagt! Aksjon' starter søndag 5. august på Leirfjorden skole kl 12:00 pressis!
Powerpoint show med påfølgende hardt og krevende feltarbeid, det er snakk om millioner av mygg i Tjorvelia og området rundt, ikke småtteri som dem som surrer sørpå!

Tittel: Sv: Heyphones
Skrevet av: Harry p 18.06.2007 03:40
Det er snakk om millioner av mygg i Tjorvelia og området rundt, ikke småtteri som dem som surrer sørpå!MYGG  :-[ 
Da blir det fest i Tjorvlia for myggen når jeg kommer :D
Tittel: Sv: Heyphones
Skrevet av: Torstein p 18.06.2007 20:00
Veldig bra jobbet, HØ! Det blir spennende å prøve det i sommer. Hvor mange timer har arbeidet tatt?
Tittel: Sv: Heyphones
Skrevet av: Thor Martin p 20.06.2007 19:48
det er godt vi har folk som deg HØ, du har vært hardtarbeidene og nyskapende, flott gjort. selv om helsa er skranten, frister det å komme på kurs for å se hva som er i gjære, gratulerer nok en gang.
Tittel: Sv: Heyphones
Skrevet av: Hans Øivind Aarstad p 22.06.2007 07:10
I morgen drar jeg til Cave Lodge!!! Hete Thailand!
HeyPhoneprosjektet: hittil 450 timer...

HOE OE= norsk bokstav...
Tittel: Sv: Heyphones
Skrevet av: Rolf p 08.08.2007 22:55
De virker ! Her er noen bilder fra ivrig utprøvning på Norgessamlingen.
1. Bilde: ivrige grottere tester vidunderet utenfor Leirfjorden skole.
   Kan man bestille pizza med den der ?
2. Nærbilde av vidunderet
3. Heyphone montert like ved blåsehullet og T1.
Tittel: Sv: Heyphones
Skrevet av: cato sture p 08.08.2007 23:04
Dere må virkelig unnskylde meg, men jeg har altså ennå ikke skjønt hva Hay Phones er eller brukes til. Phones hvor man kan si "Hey!" til hverandre? Hvis de brukes i friluft, som bildene viser, hvorfor bruker man ikke da bare alminnelige walkie talkie? Og hvorfor måtte HØ bruke 400 arbeidstimer - hvorfor kan de ikke bare kjøpes?

mvh Cato
Tittel: Sv: Heyphones
Skrevet av: Rolf p 08.08.2007 23:15
Dere må virkelig unnskylde meg, men jeg har altså ennå ikke skjønt hva Hay Phones er eller brukes til. Phones hvor man kan si "Hey!" til hverandre? Hvis de brukes i friluft, som bildene viser, hvorfor bruker man ikke da bare alminnelige walkie talkie? Og hvorfor måtte HØ bruke 400 arbeidstimer - hvorfor kan de ikke bare kjøpes?

mvh Cato
Heyphones gjør deg i stand til å kommunisere fra overflaten og ned i en grotte gjennom fjellet.
Navnet har de etter konstruktøren John Hey.
Se:
http://bcra.org.uk/creg/heyphone/pdf/cregj-june-2001.pdf
Tittel: Sv: Heyphones
Skrevet av: cato sture p 09.08.2007 12:32
Takk for opplysende svar!

Jeg har selv brukt walkietalkie under jorda - og det virket da fint nok. Men jeg gjetter at det er et problem i store og kompliserte systemer. Jeg gjetter videre at HayPhones er uvurderlige for kommunikasjon under store redningøvelser. Jeg erindrer fra diverse referater i NGB at noen alltid har hatt som oppgave å trekke telefonkabel ned i grotta - og ut igjen. Med HayPhones går dette trådløst. Er det riktig forstått?

Cato
Tittel: Sv: Heyphones
Skrevet av: Tore p 10.08.2007 13:49
Vi testet HayPhone-ene gjennom nesten 1000m solid fjell mellom IB-gangen i Tjorve og Rolf som nesten stod oppe ved T2. Det gikk greit å få kontakt og det var opplagt at det måtte være Rolf i andre "enden", men vi skjønte ikke hva han sa. Signalering med pipetoner gikk greit. Noen mindre justeringer og det burde fungere bra også for stemme. De fleste grottene i Norge ligger uansett ikke SÅ langt fra overflaten. Hans Øyvind har gjort en kjempejobb! Med HayPhone blir det mye enklere å skulle koordinere redningsaksjoner i grotter.
Tittel: Sv: Heyphones
Skrevet av: TomDahl p 10.08.2007 14:26
Fine greier! Det heter Heyphone etter oppfinneren John Hey.
Ikke hay (dvs tørket gress).
Det spesielle med Heyphone er bl.a at den går på veldig lav radiofrekvens og derfor har bedre forutsetninger for å nå fra gjennom fjell. Høye frekvenser som f.eks dagens walkie-talkie'er og mobiltelefoner går på stopper fort opp i grotter, selv om de kan virke noen hundre meter.

Heyphone går på superlave 0,087MHz mens mobiltelefoner går på omkring 1-2Ghz, dvs ca 15 000 ganger høyere frekvens! Teknologien i Heyphone er temmelig spesiell, derfor må de spesialbygges. Det er ikke marked for noen serieproduksjon.
Tittel: Sv: Heyphones
Skrevet av: Rolf p 10.08.2007 20:57
Vi testet HayPhone-ene gjennom nesten 1000m solid fjell mellom IB-gangen i Tjorve og Rolf som nesten stod oppe ved T2. Det gikk greit å få kontakt og det var opplagt at det måtte være Rolf i andre "enden", men vi skjønte ikke hva han sa. Signalering med pipetoner gikk greit. Noen mindre justeringer og det burde fungere bra også for stemme. De fleste grottene i Norge ligger uansett ikke SÅ langt fra overflaten. Hans Øyvind har gjort en kjempejobb! Med HayPhone blir det mye enklere å skulle koordinere redningsaksjoner i grotter.
Dagen etter testet Hans Øivind dem med noe kortere avstand, da virket de utmerket.
Han har absolutt gjort en kjempejobb.
Tittel: Sv: Heyphones
Skrevet av: Grottemannen p 11.08.2007 14:30
hvilken frekvens opererer den på?
Tittel: Sv: Heyphones
Skrevet av: Tore p 12.08.2007 16:40
87kHz SSB. Det er jo nesten så man kan høre signalet uten mottaker (hvis man har litt god hørsel)  ;)
Tittel: Sv: Heyphones
Skrevet av: Harry p 04.09.2007 23:07
Dette er det beste jeg har brukt til og komunisere med i grotter, er selvførgelig like bra i gruver.
Klar og tydelig lyd.
Tittel: Sv: Heyphones
Skrevet av: Kenneth p 05.09.2007 00:26
det menneskelige øret hører normalt sett frekvenser mellom 20 Hz og 20kHz. kanskje det hadde vært en sjanse for hunder og flaggermus. kanskje er det et sant helvete for en flaggermus å høre to stk snakke i heyphones.
Tittel: Sv: Heyphones
Skrevet av: Tore p 05.09.2007 08:58
Det var nok litt spøkefullt ment fra min side og dessuten er det snakk om elektromagnetiske bølger ikke vanlige lydbølger.  ;)
Tittel: Sv: Heyphones
Skrevet av: Kenneth p 26.11.2008 10:21
Siemens lager også utstyr for kommunikasjon under jorden: http://www.barrabes.com/barrabes/product.asp?pf_id=21976&idvariedad=83964&opt=&dept_id=1681

Tittel: Sv: Heyphones
Skrevet av: Hans Øivind Aarstad p 26.11.2008 13:32
Synd... Denne kan ikke brukes sammen med HeyPhone, Molephone o.a. grunnet lavere operativfrekvens. 80kHz, HP bruker 87kHz. Videre bruker de USB (SSB) mens HP bruker LSB (kan endres, enheten må åpnes). Hadde dette vært tatt hensyn til, kunne apparatene blitt brukt sammen, altså i en stor Internasjonal redningsaksjon, i feks. Pyreneene, der eks. et engelsk team fikk problemer, og folk fra England, Frankrike og Spania deltar. De to førstnevnte er standardiserte på 87/LSB, mens Spanjolene ved bruk av sin Tedra ikke kan kommunisere med de andre.

Tittel: Sv: Heyphones
Skrevet av: Rolf p 05.05.2009 17:21
Her er en liten video som viser Nicola systemet i bruk. Som dere kan høre så har de den samme bakgrunnstøyen som
Heyphones.

http://www.youtube.com/watch?v=GAMA_RNcNrw&hl=un
Tittel: Sv: Heyphones
Skrevet av: Rolf p 02.01.2016 15:47
Det er mulig bakgrunnsstøyen forsvinner nå. Det blir interessant å teste ut.

http://www.ht.no/2016/01/01/Nyttårsaften-ble-denne-senderen-slått-av-for-godt-11981596.ece#cxrecs_s
Tittel: Sv: Heyphones
Skrevet av: RobertSt p 28.09.2018 09:59
Jeg skal sette sammen noen uHeyphones fremover. Ian Cooper har oppdatert den orginale Heyphone til overflatemonterte kompmonenter og komponenter det går an å skaffe.

http://www.shropshirecmc.org.uk/artwork/gadget_radio-03.jpg

R
Tittel: Sv: Heyphones
Skrevet av: Rolf p 25.10.2018 19:51
Interessant. Fortell gjerne hvordan det går  :)
Tittel: Sv: Heyphones
Skrevet av: Torstein p 04.11.2018 19:54
Jepp, spennende.