Skrevet av Emne: Dummdalen som Naturreservat?  (Lest 10983 ganger)

0 medlemmer og 1 gjest leser dette emnet.

Utlogget Grottemannen

 • trrr
 • Senior medlem
 • *
 • Innlegg: 368
Sv: Dummdalen som Naturreservat?
« Svar #15 p: 22.11.2008 13:49 »
Dette er en flåsete påstand som muligens kan tolkes som en refleksjon av akademisk skrøpelighet og dåraktig egosime,

Dette er ikke mine ord, det er NGF sin offisielle holdning som det står i NGB på side 58 og på forbundets hjemmeside om grottevern:

Selve eksistensen av grotter, deres beliggenhet og retning m.v. kan gi mye informasjon om tidligere tiders klima og istider. Slik informasjon er vanskelig å få fra andre kilder. Dette gjør at selve området der det finnes grotter er verneverdig i seg selv.

... etter oss kommer få fotspor og mye kunnskap...
alle innlegg (C) S.E. Lauritzen

Utlogget Hallgeir

 • Fullt medlem
 • ***
 • Innlegg: 235
  • dykkedigg.no
Sv: Dummdalen som Naturreservat?
« Svar #16 p: 22.11.2008 14:38 »
Dette er en flåsete påstand som muligens kan tolkes som en refleksjon av akademisk skrøpelighet og dåraktig egosime, og jeg vil si du har en tingsrettslig svak sak hvis dette er ditt beste argument for å hindre meg i å besøke grottene dine. Så enkelt er det bare.

Er det? Hvordan du kobler "verneverdig" opp mot "forbud/hinder" skjønner jeg ikke. Den dåraktige egoismen i dette er det helt andre som står for. Min mening er at de som går inn for hemmelighold som vernetiltak er de største dårene, og som utviser den største egoismen her. Informasjon og kunnskap skaper holdninger. Hemmelighold skaper ingenting.

Ignorante dårer finnes det en del av, men skal vi innrette all politikk på slike, vil det bli ulevelig og trist for den store majoriteten av mennesker som fremdeles har de sosiale antennene inntakt, og kan tenke kollektivt. Vi får heller prøve å sette merkelapp på sånne som deg Einar, så vi husker å holde munnen lukket når du er i nærheten...

/H

Utlogget Mark

 • Global Moderator
 • Senior medlem
 • *****
 • Innlegg: 386
Sv: Dummdalen som Naturreservat?
« Svar #17 p: 22.11.2008 23:35 »
Redningskorps har ingen ting å bestille i ei grotte med mindre det er helt nødvendig, dvs. en faktisk ulykke og hvor kameratredning ikke er tilstrekkelig.

I can't agree with this. A cave rescue team has to be well trained in a variety of situations if it is to be effective. At least part of that training has to be done in caves. The choice of which caves should be used for training is of course open to discussion. I believe you are referring to the last NGRT training meet. Since I'm not on the response team I wasn't there, but I understand that particular concerns were raised about rescue from that cave system after recent exploration in very difficult cave passage. I think it's certainly legitimate for the rescue team to go and look at the problem so as to have a plan ready. However it's not a good idea to run a "live" practice in a sensitive area, since dragging a "victim" around is clearly a high impact activity.

Could someone from NGRT describe more exactly exactly what was done and what the likely impact on the cave was?

Mark

Utlogget Rolf

 • Administrator
 • Heroisk medlem
 • *
 • Innlegg: 3 143
Sv: Dummdalen som Naturreservat?
« Svar #18 p: 23.11.2008 20:32 »
I believe you are referring to the last NGRT training meet. Since I'm not on the response team I wasn't there, but I understand that particular concerns were raised about rescue from that cave system after recent exploration in very difficult cave passage. I think it's certainly legitimate for the rescue team to go and look at the problem so as to have a plan ready. However it's not a good idea to run a "live" practice in a sensitive area, since dragging a "victim" around is clearly a high impact activity.
Could someone from NGRT describe more exactly exactly what was done and what the likely impact on the cave was?
Mark
På den siste samlingen til responstemet ble det ikke holdt noen regulær øvelse. Det ble ikke øvet heising eller båretransport.
Men hensikten var planlegging og forebygging i forbindelse med en mulig større redningsaksjon.
Vi fikk inn i et grottesystem hvor en eventuell redning ville være vanskelig og ta mange dager. To team gikk inn fra hver sin side. Stup ble undersøkt og rigging for redning ble planlagt. Steder vi ville sette bolter under en eventuell redningsaksjon ble fotografert og kartlagt, men ikke boltet. Kun et sted ble det satt bolter fordi boltingen som var der fra før medførte risiko.   Hensikten med å bolte akkurat der var å forebygge en eventuell ulykke. Steder som egnet seg for å etablere en sikker sone for behandling av pasient i påvente av en langvarig redningsaksjon ble avmerket på kart. To skviser ble kartlagt i detalj for å ha en plan for eventuell båretransport.
Det ble også testet samband med heyphones i ulike steder i grottesystemet for å ha optimale forhold for kommunikasjon under en langvarig redningsaksjon.
Redningsmannskapene overnattet i en annen grotte mens samlingen pågikk. Jeg tror vi i liten grad etterlot spor etter oss.
"When I try to imagine a faultless love
Or the life to come, what I hear is the murmur
Of underground streams, what I see is a limestone landscape."
W.H. Auden, "In Praise of Limestone"