Skrevet av Emne: Umodne karstsystemer - kan de bli ekte grotter?  (Lest 2869 ganger)

0 medlemmer og 1 gjest leser dette emnet.

cato sture

  • Gjest
Mange steder med kalkfjell kan vi finne sprekker og oppløst fjell på overflaten som viser tydelige karstformer og -prosesser, uten å finne reelle grotter. Hvorfor er det slik, tro? Skyldes det at prosessene ikke har kommet langt nok, altså at systemene er for unge til å ha utviklet grotter, eller er det fordi kalken er så uren at karstifiseringen har stoppet opp? Hvorfor er det forskjell på Sør-Norge og Nord-Norge mht kalkens kvalitet? Kan det finnes fossile systemer utenfor dagens vannveier?

Bare noen strøtanker og -spørsmål fra en ivrig grotteleter....

mvh Cato

Utlogget Jan-Harald

  • Junior medlem
  • **
  • Innlegg: 52
Sv: Umodne karstsystemer - kan de bli ekte grotter?
« Svar #1 p: 05.05.2012 20:17 »
Siste spørsmålet kan jeg vel svare ja på, Svarthammargrotta i fauske(må ikke forveksles med svarthammarhola, den ligger 8-900 meter unna) er vel betegnet som en "fossil phreatic tube". Den har ikke noe vannføring og er tørrlagt, iallefall mesteparten.

cato sture

  • Gjest
Sv: Umodne karstsystemer - kan de bli ekte grotter?
« Svar #2 p: 07.05.2012 12:24 »
Ut fra detaljer på kartet må det være mulig å se hvor tidligere avrenning (fra isen) har funnet sted? Altså ikke tørrbekker i nærheten av dagens bekker, men raviner og forsenkninger i fjellgrunnen som viser at her har rent mye vann en gang. Gjetter at det kan være mulig å finne fossile grotter i slike kløfter, vel å merke hvis det er pen og ren kalk i området....

Cato

cato sture

  • Gjest
Sv: Umodne karstsystemer - kan de bli ekte grotter?
« Svar #3 p: 15.05.2012 12:35 »
Feltstudier og kartstudier i et område nesten uten vannveier bekrefter teoriene mine. Håper å komme med et par bildeeksempler i nær fremtid.

Cato